Кафедра менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ | Круглий стіл з міжнародною участю «Удосконалення механізмів публічного управління та адміністрування в контексті реалізації потенціалу децентралізації»
349482
post-template-default,single,single-post,postid-349482,single-format-gallery,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,moose-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Круглий стіл з міжнародною участю «Удосконалення механізмів публічного управління та адміністрування в контексті реалізації потенціалу децентралізації»

З метою узагальнення практики та обговорення проблем реформи децентралізації, а також напрацювання підходів щодо удосконалення механізмів публічного управління та адміністрування в контексті реагування на її виклики 30 березня 2021 року кафедра менеджменту, публічного управління  та персоналу ФЕУ ЗУНУ зініціювала проведення круглого столу з міжнародною участю «Удосконалення механізмів публічного управління та адміністрування в контексті реалізації потенціалу децентралізації». Захід відбувся в змішаному форматі з поєднанням роботи реальної та віртуальної студій з використанням платформи ZOOM. 

Участь у круглому столі взяли голови понад 15 територіальних громад  Тернопільської області, посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування України та Польщі, науковці ЗВО України, Польщі, Словаччини та Литви, професорсько-викладацький склад кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу та інших кафедр ЗУНУ, аспіранти та студенти, всього – понад 80 осіб.

З вітальним словом до учасників круглого столу звернувся Зеновій-Михайло Задорожний, проректор з наукової роботи ЗУНУ, д. е. н., професор. Модератором круглого столу виступив Михайло Шкільняк — завідувач кафедри менеджменту, публічного управління  та персоналу ЗУНУ,  д.е.н., професор.

Виступали та вносили конкретні пропозиції з проблемних питань:

  • Володимир Харченко — директор департаменту архітектури, містобудування, житлово-комунального господарства та енергозбереження Тернопільської ОДА- охарактеризував результати виборів, відзначив структурні зміни в районуванні Тернопільської області та проаналізував результати децентралізації, як основи вироблення пріоритетів публічного управління.
  • Віталій Кудлак — голова Кременецької районної державної адміністрації – описав форми взаємодії районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування.
  • Анатолій Кулик – Байковецький сільський голова – окреслив механізми забезпечення збалансованого розвитку населених пунктів територіальної громади.
  • Ольга Кириленко – д.е.н., професор, завідувач кафедри фінансів імені С.І. Юрія – зачепила проблеми якості складання місцевих бюджетів.
  • Володимир Мисик – голова комісії з питань освіти, науки,  молодіжної політики, фізичної культури і спорту Тернопільської обласної ради – зазначив важливість проведення процесу територіальної децентралізації через процес бюджетної децентралізації.
  • Володимир Шматько – міський голова м. Чортків – вказав на необхідність залучення інвестицій та розвитку підприємництва між ОДА, РДА та територіальними громадами.
  • Петро Гудзь – д.е.н., професор, директор Економіко-гуманітарного інституту, професор кафедри менеджменту Національного університету «Запорізька політехніка» — окреслив роль  наукового сектору в розвитку територіальних громад.
  • Ігор Рогальський — начальник головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області – зазначив важливість співпраці місцевих органів влади в питаннях забезпечення захисту прав споживачів та фіто санітарної безпеки.
  • Анатолій Мокій — д.е.н., професор, провідний науковий співробітник відділу регіональної економічної політики, Інституту регіональних досліджень ім. М.І. Долішнього – вказав на роль громади у подоланні дивергентних та депресивних тенденцій розвитку регіонів.
  • Віктор Маслей — начальник управління ДСНС України в Тернопільській області – розкрив питання реалізації державної політики з питань цивільного захисту населення та реагування на надзвичайні ситуації в умовах адміністративно-територіальної реформи.
  • В’ячеслав Толкованов – д.н. з  держ.упр., професор, заступник керівника Офісу парламентської реформи ВР України – висвітлив питання необхідності нової якості надання послуг на місцях та їх доступності, необхідності запровадження проектного менеджменту  та значення університету, як ресурсного центру.
  • Олег Кохман – Великогаївський сільський голова – зазначив важливість удосконалення системи надання адміністративних послуг жителям територіальних громад.
  • Микола Бутко — д.е.н., професор, завідувач кафедри менеджменту та державного управління Чернігівського національного технічного університету – зосередив увагу на невирішених питаннях у законодавстві та необхідності економічного зростання громад.
  • Алла Мельник – д.е.н., професор, професор кафедри менеджменту, публічного управління та персоналу ЗУНУ – зупинилася на питаннях актуальності проблем менеджменту на рівні ТГ, формування кластерів, а також підвищенні кваліфікації працівників апарату.

Досвідом реформи децентралізації  поділилися високоповажні зарубіжні гості – доктор, голова гміни Громадка Болеславецького повіту Нижнєсілезького воєводства Даріуш Павліщи (Республіка Польща), Депутат Єленєгурськоїміської ради Нижнєсілезького воєводства Пйотр Пачускі (Республіка Польща), голова правління Інституту європейської інтеграції (м. Варшава) Гражина Дзвонковська (Республіка Польща), доктор, професор, голова Європейського інституту безперервної освіти Йозеф Затко (Словаччина) – загалом міжнародну делегацію представляло 8 осіб, науковці і практики різного спрямування. 

Провідні вітчизняні науковці та практики, а також зарубіжні гості обговорювали питання та ділилися досвідом з реформи децентралізації, інституціоналізації нового формату побудови ефективної організаційно-функціональної структури управління розвитком регіонів та громад, а також формування дієвих механізмів публічного управління та адміністрування на регіональному, субрегіональному та місцевому рівнях. З ініціативи завідувача кафедри, д.е.н., професора, заслуженого економіста України Михайла Шкільняка результати обговорення будуть акумульовані в аналітичну записку, яка буде опублікована в науковому журналі університету та направлена до органів державного управління та місцевого самоврядування. 

Завідувач кафедри менеджменту, публічного управління  та персоналу,  д.е.н., професор Михайло Шкільняк, організаційний комітет та весь професорсько-викладацький колектив кафедри дякує учасникам за участь та подальшу плідну співпрацю.

AUTHOR: Nata
No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.